Lucine Oetsen

Lucine Oetsen (Havelte) is geboren en opgegroeid in De Wijk.  Als werkende moeder leidt ze een hectisch leven, waardoor ze weinig toekomt aan haar grote passie: Zingen!

“Gelukkig mag ik veel zingen in mijn werk, op een basisschool, en zing ik in een Meppels koor. De workshops van het Huus van de Taol hebben mij ertoe aangezet om mijn liefde voor de taal en het zingen te combineren. Ik kwam erachter dat de melodie al in mijn teksten zit.

lucine1

Ik ben er van overtuigd dat streektaal, dialect of plat praten niet minderwaardig is, maar juist waardevol. Het creëert verbinding tussen mensen daar waar de Nederlandse taal nog afstand houdt. Het kan de natuur, de liefde, verdriet of ongemak beschrijven op een manier die mij raakt zoals dat in geen andere taal kan. Marga Kool en Gé Seidell-Broekhuizen zijn wat mij betreft de adel van de Drentse poëzie. Mijn moeder heeft haar liefde voor Nederlandse en Drentse luisterliedjes, Drents toneel en Drentse poëzie op mij overgebracht”.

Lucine heeft twee keer meegedaan aan het Dreents Liedties Festival. Het liedje Ik kan haoste niet geleuven gaat over het overlijden van haar moeder.  “Ik vind het een geweldige eer dat mensen dit liedje laten horen bij de begrafenis van hun dierbare. Het lied is inmiddels opgenomen in de bundel As het er toe döt,  Drentse veurbeeldteksten in tieden van rouw. Een mooi eerbetoon aan mijn bescheiden moeder!”

Bekijk haar finale optreden tijdens het Dreents Liedties Festival 2012 met Ik haoste niet geleuven  HIER.