Ria Pronk

Ria Pronk (Ansen) zingt blues, schrijft blues en leeft blues. amer1Geboren en getogen in Den Haag maar al bijna 20 jaar wonend in Drenthe.

“Ik werk als loopbaanbegeleider in de jeugdgevangenis in Veenhuizen. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, in mijn moestuin of aan de wandel. Muziek is mijn passie. Niet alleen muziek luisteren en concerten bezoeken,  maar ook muziek maken. Ik zing al 35 jaar in bands. Ik ben begonnen als zangeres in verschillende bluesbands en heb daarna uitstapjes gemaakt naar de jazz. De laatste tijd speel ik in een band, die vooral americana speelt, een mengsel van country, folk en blues.  Sinds een jaar of vijf schrijf ik ook teksten voor eigen liedjes. Helaas speel ik geen instrument, zodat ik de muzikale kant van het schrijven voor een groot deel aan anderen over moet laten.

Ik voel mijzelf een bevoorrecht mens om deze landschappelijk prachtige provincie te mogen wonen en werken. Ik rijd vaak binnendoor van huis naar werk en vice versa, over eindeloze en verlaten binnenwegen. Een kleinschalig beschermend landschap waar rust vanuit gaat. Ik had nooit gedacht dat ik ooit een liedje in het Drents zou zingen, laat staan schrijven!
Deelname aan workshops van het Huus van de Taol vijf jaar geleden, zijn uiteindelijk uitgelopen op het jaarlijks schrijven van een liedje in het Drents. Ik heb inmiddels drie keer meegedaan aan het Drents Liedties Festival.  Het liedje van 2015 “Mit de Noorderzunne”  is reggae. Ik had het idee dat dit liedje nog niet helemaal af was. Ik houd er sowieso van om nieuwe dingen uit te proberen en te zien wat het wordt. Ik wil mijn liedje wel eens in een ander arrangement horen, dat is wat ik leuk vind aan dit project. Altijd binnen je comfortzone blijven is ook zo saai.  Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten en samen te werken”.

Mit de Noorderzunne van Ria Pronk zal vanaf najaar op diverse concerten van harmonie-orkesten en fanfares te beluisteren zijn. Beluister het originele liedje vanaf 1:02:30 tot 1:08:33 in de opname van de finale van 2015!